God mundhygiejne er lig med godt helbred

Den gode tandlæge i Sønderborg fortæller i dette blogindlæg om, hvordan mundhygiejne kan have afgørende betydning for dit ve og vel.

Det er efterhånden blevet kendt for alle at tandbørstning, brug af tandtråd og regelmæssige konsultationer hos din tandlæge alle er faktorer der har en afgørende faktor for et sundt smil, og en god mundhygiejne.

behandling af tandkødsbetændelse

Det er dog de færreste der er opmærksomme på, at din mundhygiejne også afspejler dit overordnede helbred. Således kan et besøg hos tandlægen to gange om året være med til, at diagnosticere og identificere alvorlige sygdomme. Det kunne fx være tidlige stadier af diabetes, hjertekarsygdomme og kræft i mundenregionen.
Tandkødssygdomme er som oftest et tegn på, at man ikke praktiserer en god mundhygiejne. Det kan i de fleste tilfælde afhjælpes ved at gå til tandlægen, og generelt begynde at inkorporere nogle bedre vaner omkring tandbørstning etc. MEN i nogle tilfælde kan
tandkødssygdomme faktisk også vise sig, at være den direkte årsag til alvorlige sygdomme som fx diabetes. Mennesker med udiagnosticeret diabetes er meget tilbøjelige til at blive plaget med tandkødssygdomme, da disse har forringede muligheder for at bekæmpe bakterielle infektioner i munden. Alvorlige tandkødssygdomme kan desuden også gøre det en del sværere, at kontrollere dit blodsukker. Hvis din tandlæge identificerer symptomer på diabetes , vil vedkommende bede dig blive testet hos din læge, så du hurtigt kan komme i gang med et behandlingsforløb.

Nyere forskning lægger også op til, at der er en stærk sammenhæng mellem tandkødsbetændelse og hjerteproblemer. En nyere undersøgelse af patienter med hjerteproblemer konkluderede, at 91% af disse led af tandkødsbetændelse. Bakterierne i din mund kan i nogle tilfælde bevæge sig til dit hjerte og forårsage sygdomme i dine arterier. Disse bakterier kan også vise sig som plak på arterierne, der vil påvirke dit blodomløb kraftigt.

Kræft i munden er en anden type af sygdom, som din tandlæge kan se tegn på, før du selv kan. Denne type for kræft viser sig på en helt anden måde, end normale former for kræft. Kræften viser sig som oftest, som en lille plet on tungen, eller bagerst i munden, der gør dem supersvære at opdage.
Tandlægen vil typisk kigge dig i munden, og lede efter røde eller hvide prikker under din tunge. Det kan i den forbindelse vise sig nødvendigt at få foretaget en biopsi, hvis tandlægen finder noget mistænksomt. Hellere på den sikre side, ikke sandt?

Det er altså ikke kun vigtigt at gå til tandlægen for at vedligeholde dit charmerende smil. Det kan faktisk vise sig at være livsvigtigt!

Tandlæge Flemming Kock ApS
Kongevej 34
6400 Sønderborg
Telefon: 74 42 10 85

Leave a Reply