Hold tandkødet sundt og rent

Oplever du af og til, at du spytter en smule blod ud i forbindelse med tandbørstningen, og kan du se, at dette blod stammer fra tandkødet, og føles tandkødet ydermere ømt, kan det være et tegn på tandkødsbetændelse. Det lyder slemt, men det er faktisk noget, du i langt de fleste tilfælde kan få bugt med selv fortæller den førende tandlægeklinik Lyngby. Det eneste, det kræver, er, at du børster dine tænder grundigt og korrekt. Det er ekstremt vigtigt, at man får bugt med tandkødsbetændelse, da det vil kunne udvikle sig til paradentose, der er en alvorlig tandsygdom.

Hvordan opstår betændelsen i tandkødet?

Betændelsen i tandkødet opstår naturligvis ikke uden grund. Årsagen, til at man får tandkødsbetændelse, er, at madrester og bakterier får lov at sidde omkring tandkødsranden og ikke bliver fjernet. Dette sker naturligvis, hvis du ikke børster tænder, men mange, der børster tænder, kan også godt døje med det. Det skyldes, at mange glemmer at børste tandkødet også og ikke kun tænderne.
Ens levestil kan også forstærke usund mundhygiejne, som tandkødsbetændelse er et symptom på. Rygning og indtagelse af mange søde sager vil have negativ indflydelse på ens mundhygiejne. Det kan derfor også være en fordel at skære ned på de usunde vaner, hvis man vil have bugt med tandkødsbetændelsen.

tandkødsproblemer i forskellige stadier

Sådan får du bugt med tandkødsbetændelsen

Som vi allerede har antydet, er løsningen på tandkødsblødninger at sikre en bedre mundhygiejne. Dette sker først og fremmest ved at børste tænderne grundigt og korrekt. Tænderne skal børstes 2 – 3 gange dagligt á 2 minutter per gang. Det er vigtigt at komme rundt i alle afkroge. Tandbørsten skal holdes vandret og en smule skævt, så børstehårene har kontakt med tandkødet. Derudover skal man børste blødt, så man ikke flår tandkødet i stykker. Ydermere er det en god idé at supplere tandbørstningen med brugen af tandtråd og lignende, da børstehårene på tandbørsten ikke kan rengøre alle steder i ens mund.

Hvis ens egen indsats ikke er tilstrækkelig

Som sagt vil man i langt de fleste tilfælde selv kunne få bugt med blødende tandkød ved at opprioritere tandbørstningen og måske justere lidt på sine levevaner. I nogle tilfælde er det dog nødvendigt med hjælp fra tandlægen. Hvis man ikke har fået bugt med blødningen inden for 2 uger, anbefaler vi, at man ringer til sin tandlæge og aftaler en tid. Når tandlægen i virum behandler tandkødsbetændelse, fjernes tandsten og bakteriebelægninger. Dette sker via en tandrensning, hvor også tænderne og fyldningerne pudses.

Leave a Reply