Huller i tænderne

De fleste danskere børste både deres tænder morgen og aften. Alligevel vil de fleste opleve at få ét eller flere huller i tænderne i løbet af deres liv.  Den eftertragtede tandlæge fra Odense Tand+ fortæller da også, at næsten alle deres patienter oplever små eller begyndende huller. Huller i tænderne er altså ganske almindelige, hvorfor vi i denne artikel vil se nærmere på, hvorfor man egentlig får huller i tænderne, og hvordan man undgår hullerne.

 

Hvorfor får man huller i tænderne?
Årsagen til at man får huller i tænderne er egentlig ganske simpel; når madrester får lov til at sidde for længe på vores tænder, vil de omdanne sig til syre. Lader man således bakterierne sidde længe på ens tænder, vil syren begynde at ætse eller nedbryde tændernes emalje. Foregår dette over en længere periode vil tanden tage så stor skade, at det til sidst vil være blevet til et hul i tanden.

Hvis huller opdages i tide, er de heldigvis forholdsvis simple at behandle. I sådan et tilfælde vil tandlægen komme en simpel fyldning i tanden. Er hullet derimod blevet for stort, er det op til tandlægen af vurdere, hvorvidt tanden kan reddes ved hjælp af en plumbe, eller om tanden kun kan reddes ved brug af mere omfangsrige samt omkostningsfulde behandlinger. Det kan eksempelvis være, at tanden kan reddes med en krone. Dog skal man være opmærksom på, at sådanne tandbehandlinger koster mange penge. Selvom huller er helt almindelige, er det altså alligevel vigtigt, at gøre en indsats for at bekæmpe dem.

 

tandbehandling

 

Hvordan forebygger man huller i tænderne?
Først og fremmest er det vigtigt, at man er opmærksom på, hvad man spiser og drikker. Forsøg at undgå at indtage mad og drikkelse, som indeholder store mængder af sukker og syre, såsom sodavand og slik. Endnu en godt trick er at skylder sin mund i vand efter hvert måltid. Herudover er det naturligvis nødvendigt, at man besøger sin tandlæge 1 til 2 gange om året. På den måde har tandlægen mulighed for både at rense din tænder, samt opdage hvis der er et begyndende hul. På den måde kan man altså se sine regelmæssige tandbehandlinger, som investeringer, der gør, at man i fremtiden hverken skal bruge tid eller penge på mere omkostnings- samt smertefulde tandbehandlinger.

Lider man af tandlægeskræk, er det vigtigt, at man finder en tandlæge, som man kan stole på, og som får en til at slappe af både før, under og efter sin tandbehandling. Heldigvis er der, landet rundt, rig mulighed for at finde en tandlæge, som har erfaring med tandlægeskræk. Det betyder altså, at hvad end du skal bruge en tandlægeklinik ved Odense, Aalborg, København eller uden for storbyerne, behøver tandlægeskræk ikke være en undskyldning for ikke at få sine tænder behandlet hos en tandlæge.

Ønsker du at læse mere om huller i tænderne, kan finde mere information på denne side.

 

Tand+
Albani Torv 5
5000 Odense C
Tlf.: 66 11 12 81

Leave a Reply