Hvorfor skifter vi tænder?

De fleste kan godt huske, at det ikke var sjovt dengang man begyndte at tabe sine mælketænder. For det første var det meget ubehageligt at spise med rokketænder, og det var også langt fra behageligt, når ens voksentænder begyndte at vokse frem. I den forbindelse har vi fået et spørgsmål fra to af vores læsere, som spørger: “Hvorfor skifter mennesker tænder?”. For at kunne besvare dette spørgsmål har vi derfor taget et smut forbi den anerkendte tandlægeklinik fra Jyllinge, “Smilklinikken”, for at høre hvad eksperten har at sige til dette spørgsmål. Læs med og hør hvad tandlægen havde at sige. Inden vi besvarer ovenstående spørgsmål, vil vi dog kort fortælle lidt om mælketænder.

rokketænder

Mælketænder
Når vi mennesker kommer til verdenen, har vi ikke nogen tænder. Først når vi bliver omkring seks måneder gamle, vil de første tænder begynde at vokse frem – nemlig mælketænderne. De fleste forældre vil opleve, at deres babyer græder mere i den periode, hvor der kommer nye tænder, hvilket skyldes smerter i gummerne. Det tager omkring et par år, før alle mælketænderne er vokset frem, og til sidst vil man være indehaver af 20 små hvide tænder. Det er dog ikke længe, at man får lov til at beholde sine mælketænder, eftersom man normalt vil begynde at tabe dem igen, når man er omkring seks år gammel. Disse vil blive skiftet ud af 32 nye flotte og store voksentænder.

Derfor skifter vi tænder
Alle ved, at i takt med at vi bliver ældre, vil vores krop, kranie og kæbe vokse. Desværre kan vores tænder ikke vokse i takt med, at vores krop vokser. Heldigvis er vores krop så snedigt indrettet, at den  automatisk skifter vores små mælketænder ud med større tænder. Disse tænder har allerede været på vej sige vi blev født men har ligget gemt i kæben og ventet på, at det var tid til at skifte tænderne ud. I visse tilfælde kan man dog opleve, at mælketænderne er nogle stædige krabater, som ikke falder ud af dem selv. Dette kan medføre, at de permanente tænder begynder at vokse ud over mælketænderne. Er dette tilfældet, er det vigtigt, at man kontakter en tandlæge hurtigt, således at man kan få hevet mælketænderne ud for herved at skabe plads til de nye tænder.  Mange mennesker oplever dog, at de ikke kun får nye tænder to gange i livet men derimod tre gange – først mælketænder, så voksentænder og tilsidst visdomstænder, som vokser frem bagerst i kæben. Visdomstænderne er dog et levn fra tidligere tider, hvor menneskers kæber generelt var større. Med tiden er menneskers kæber dog blevet mindre og mindre, hvilket har medført, at mange mennesker ikke har plads til deres kindtænder. Det kan derfor være nødvendigt at få hevet dem ud af tandlægen.

 

Vi håber, at I er blevet klogere på, hvorfor vi i løbet af vores liv skifter vores tænder ud, og vil gerne slutte af med sige tak for hjælpen til tandlægen ved Frederikssund, Smilklinikken, for deres professionelle assistance.


Smilklinikken
Strandgade 24
3300 Frederiksværk
Tlf: 47720370

Leave a Reply