Hvornår skal man opsøge en tandlæge akut?

Der kan være mange årsager til at opsøge en akut tandlæge, men hvornår er noget egentlig akut? Og hvor går grænsen?

Lige så snart man begynder at opleve ubehag og smerter i munden og/eller i tænderne, skal man begynde at overveje, hvor længe man har haft smerten og hvor voldsom den mærkes. Hvis smerten er der gennem længere tid, er det en god idé at opsøge en tandlæge.

Hvis man har en visdomstand, der begynder at vokse, kan dette gøre helt afsindigt ondt. Det kan det gøre af flere årsager. Nogle oplever kun smerter, når den vokser, imens andre oplever smerter, fordi der helt reelt ikke er plads til den. Dette er dog ikke nødvendigvis noget, der kan ses med det blotte øje, men man skal måske have taget røntgenbilleder. Hvis der ikke er plads til visdomstænderne, kan de skubbe til de nuværende tænder og hele tandsættet vil derfor blive ujævnt og nogle af tænderne vil måske endda få skader. Så hvis man begynder at opleve smerter fra en visdomstand, er det vigtigt at kontakte en tandlæge hurtigst muligt.

Ligeså hvis man har en tandbyld. En tandbyld gør utrolig ondt, men i modsætning til en visdomstand, kan man dog se denne. Hvis man ikke går til tandlægen og får prikket hul på tandbylden, vil den komme igen og igen, indtil den bliver behandlet.

Hvis man oplever en eller anden form for betændelse i tandkødet, skal man endelig ikke tøve med at kontakte dygtige og rutinerede tandlæger i København for at få gjort noget ved det, da dette ellers kan udvikle sig til paradentose.

 

Hvad kan man selv gøre?

Ved tandsmerter er det dog begrænset, hvad man selv kan gøre, men man kan dog lindre smerten midlertidigt, indtil man får en tid hos en tandlæge. Dog er der et par husråd, man kan forsøge sig med.

En sikker vinder alle kender til, er smertestillende. Prøv at tage to panodiler, ibuprofen eller anden form for smertestillende, så kan det være, at det kan tage toppen af smerterne.

Forsøg eventuelt også med et varmt eller koldt omslag på det ømme område. Det kan dog være svært at få et helt omslag ind i munden, men støt det udenpå kinden eller kæben alt efter, hvor man har ondt.

Hvis det er muligt, kan man også prøve at rense munden i klorhexidin, enten ved at gurgle eller føre en vatpind forsigtigt rundt på det ømme område, så dette kan dræbe de bakterier, der eventuelt skulle være med til at forårsage smerterne.

Tandlægerne Ved Runddelen

Nørrebrogade 148

2200 København N

35830033

Leave a Reply