Rodbehandling – Skal, skal ikke?

Mange mennesker oplever angst bare ved tanken om, at skulle besøge deres tandlæge, og tanker om en eventuel rodbehandlinggør bestemt ikke angsten mindre.
En rodbehandling er dog faktisk en helt normal behandling, der primært udføres for, at reparere eller rede en tand. Tandpleje i dagens Danmark tillader nemlig, at man stort set smertefrit kan foretage en sådan behandling. Der bliver foretaget millioner af rodbehandlinger hvert evigt eneste år, og er en særdeles sikker og effektiv behandlingsmetode i forhold til tandregulering. I denne artikel vil vi sammen med tandlægerne på Østerbro gennemgå et behandlingsforløb med rodbehandling. Vi vil starte med, at forklare lidt om tandens anatomi.
Anatomi af en tand
Under den hårde hvide emalje, da består dine tænder af en slags papirmasse. Denne masse indeholder nerver, bindevæv og blodklar, der giver næring til din tand og hjælper denne til at vokse under udviklingen. Når din tand . Når din tænder er vokset helt, så er denne masse egentlig ikke nødvendig, fordi det omkringliggende væv kan give det næring den har brug for.

tandlæge_rodbehandling

Hvorfor laver man så overhovedet rodbehandlinger?
Hvis den føromtalte masse bliver inficeret, så skal det fjernes. Massen kan blive betændt og inficeret, hvis du har fået en revne i tanden, går rundt med en defekt krone eller haren tand der er i dybt forfald. Hvis ikke du får dette behandlet, vil du over en kort periode have risiko for at udvikle en byld, der selvfølgelig involverer en masse smerte. Din tandlæge kan i den forbindelse anbefale, at du får foretage en rodbehandling for at redde tanden, i stedet for at fjerne den helt. Den bedste beslutning i en sådan situation er, at takke ja til rodbehandlingen. Det vil nemlig betyde, at du kan beholde tanden. På den måde er du fri for at bekymre dig om at skulle have en tandprotese, og om du nu kan finde en der passer lige til dine tænder. Det vil også betyde at du kan fortsætte med at tygge i din mad, med dine naturlige tænder.
Hvordan foregår en rodbehandling?
Din tandlæge vil starte med, at tage røntgenbilleder af den pågældende tand. Tanden vil derfra blive lokalbedøvet. Når tanden bliver følelsesløs vil der blive viklet en slags tandbro rundt om tanden for, at beskytte den mod snavs og spyt under behandlingen.Dernæst vil din tandlæge fjerne den inderste tandmasse. Området vil derefter blive rengjort og desinficeret, og vil derfra blive fyldt med et materiale kaldet guttaperka. Dette materiale forsegler tanden og beskytter den. Når tanden er renset, fyldt og forseglet placeres der derefter en krone for, at beskytte tanden. Derfra vil du være i stand til at genoptage dine normale aktiviteter lige efter en rodbehandling, og proceduren betragtes permanent.

Langeliniebroens Tandklinik
Fridtjof Nansens Plads 2
2100 København Ø
70 24 80 00

Leave a Reply